Τι είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός;

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός ονομάζεται επίσημα “Υπηρεσία Ερασιτέχνη“. Ο πλήρως διατυπωμένος ορισμός της Υπηρεσίας Ερασιτέχνη σύμφωνα με τηνI.T.U. (International Telecommunication Union, Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνίας) , είναι ο παρακάτω:
Η Υπηρεσία Ερασιτέχνη είναι μια Υπηρεσία Ραδιοεπικοινωνίας που έχει σαν σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία και τις τεχνικές μελέτες, διεξαγόμενη από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ενδιαφέρονται για τη ραδιοηλεκτρική τεχνική, αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση προσωπικού σκοπού και χωρίς οικονομικό συμφέρον.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα μοναδικό διεθνώς καταξιωμένο, γοητευτικό, ενδιαφέρον και συναρπαστικό χόμπυ με επιστημονικό  και κοινωνικό  περιεχόμενο.

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι κοινωνικό χόμπυ με ανθρώπινη πλευρά γιατί βασίζεται στην επικοινωνία.

Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις  Ραδιοεπικοινωνίες και την κοινωνική προσφορά. Ο Ραδιοερασιτέχνης αυτό που κάνει το κάνει μόνο επειδή το αγαπάει και τον ευχαριστεί. Ο Ραδιοερασιτέχνης  δεν  έχει επαγγελματικά  μυστικά. Δεν έχει λόγους  να  κρύψει  τις  γνώσεις,  τα ευρήματα  και τα  επιτεύγματα του  και  τα  διαδίδει  πρόθυμα  στους  συναδέλφους  του.

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός ξεκίνησε περίπου το 1908 μετά από τα επιτεύγματα του Guglielmo Marconi. Ο Guglielmo Marconi ήταν Ιταλός φυσικός και εφευρέτης. Ο Μαρκόνι θεωρείται ο θεμελιωτής των επικοινωνιών με χρήση ραδιοκυμάτων. Γεννημένος στην Μπολόνια της Ιταλίας, σπούδασε στο τεχνολογικό ινστιτούτο του Λιβόρνο και άρχισε να πειραματίζεται στην κατασκευή μίας συσκευής που θα μετέτρεπε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Έτσι, επτά μόλις χρόνια μετά την ανακάλυψη των ραδιοκυμάτων από τον Χάινριχ Χερτζ, καταφέρνει τα πρώτα επιτυχή πειράματά του στην ασύρματη τηλεγραφία που έγιναν στην Μπολόνια το 1895, και το 1899 δημιούργησε έναν ασύρματο σταθμό στη Λα Σπέτσια, και σχημάτισε την εταιρεία τηλεγράφων Marconi στο Λονδίνο. Το 1898 εξέπεμψε σήματα πέρα από τη Θάλασσα της Μάγχης, και το 1901 πέρα από τον Ατλαντικό. Αργότερα ανέπτυξε τον ραδιο-εξοπλισμό βραχέων κυμάτων και καθιέρωσε ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιο-τηλεγράφων για τη βρετανική κυβέρνηση. Μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ το 1909 για τη φυσική. Η πρώτη αναμετάδοση φωνής πραγματοποιήθηκε το 1906 μετά από την επινόηση της τεχνικής της διαμόρφωσης από τον Καναδό μηχανικό Ρέτζιναλντ Φέσεντεν (1866-1932).

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον hobby. Βασίζεται στην έρευνα, στην επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με άλλους ραδιοερασιτέχνες γνωστούς ή μη σε όλο τον πλανήτη. Οι Ραδιοερασιτέχνες  από  διάφορα  κράτη  επικοινωνούν μεταξύ τους με ανταλλαγή μηνυμάτων αναπτύσσουν απλά ή τεχνικά θέματα  κοινού  ενδιαφέροντος.   Η  απ? ευθείας αυτή προσωπική επικοινωνία αποτελεί σοβαρή δύναμη για την προαγωγή της θεωρίας των ραδιοερασιτεχνών.

Οι Ραδιοερασιτέχνες  δεν περιορίζονται μόνο στην ανταλλαγή απλών μηνυμάτων.  Δεν είναι λίγες οι φορές που τους δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο με  ανθρωπιστικές πράξεις και να   εξυπηρετήσουν, με δική τους πρωτοβουλία   ή  καλούμενοι από τις Αρχές, έκτακτες ανάγκες επικοινωνίας σε (Πυρκαγιές, Σεισμούς, Πλημμύρες, Θαλάσσια ή Χερσαία δυστυχήματα κλπ.) μέχρι να αποκατα- σταθούν κανονικές τηλεπικοινωνίες.

Στην Ελλάδα ο όρος "Ραδιοερασιτέχνης" έχει συνδεθεί λανθασμένα με τους ραδιοπειρατές ραδιοφωνικής μπάντας  της δεκαετίας του '80. Οι επικοινωνίες του ραδιοερασιτέχνη γίνονται μέσω ασυρματικών συσκευών και πάντα έχει την επίσημη άδεια της πολιτείας για την κατοχή και λειτουργία αυτών."

Οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν παγκοσμίως για τις επικοινωνίες τους:

  • Τα βραχέα κύματα (HF) για επαφές με όλο τον κόσμο
  • Τα υπερβραχέα κύματα (VHF-UHF) για κοντινές αποστάσεις αλλά και με περιοχές εκτός χώρας με εκμετάλλευση της τροποσφαιρικής διάδοσης, σποραδικού Ε, δι-ισημερινή διάδοση, ανάκλαση στη Σελήνη και ανάκλαση από τον ιονισμό της ατμόσφαιρας που δημιουργείται από βροχές μετεωριτών.
  • Τα σήματα MORSE (CW), το ραδιοτηλέτυπο (RTTY) τηλεόραση αργής σάρωσης (SSTV), γρήγορης σάρωσης (FSTV), τη φωνή (SSB, FM).
  • Ψηφιακές επικοινωνίες όπως PACKET RADIO, AMTOR, PACTOR κ.λ.π
  • δορυφορικές επικοινωνίες
  • Μικροκυματικές επικοινωνίες
  • Με το APRS, (automatic position report system = σύστημα αυτόματης αναφοράς θέσεως = σύστημα ασυρμάτου με GPS), κάνουν γνωστή τη θέση των κινητών ή σταθερών σταθμών τους ανά πάσα στιγμή

Όλα τα παραπάνω είδη επικοινωνιών πραγματοποιούνται πάντα μέσα στις ζώνες συχνοτήτων που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές για χρήση από ραδιοερασιτέχνες.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------  Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ  ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ  ΚΑΘΕ  ΧΡΟΝΟ  ΣΤΙΣ  18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-----------------------------------------------------------------------------------------------------

  Υπάρχει κάποιος κώδικας συμπεριφοράς για ραδιοερασιτέχνες;

Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν έναν κώδικα συμπεριφοράς, τον οποίον συνέταξε ο Αμερικανός Paul M. Segal, W9EEA, το έτος 1928. Ο κώδικας αυτός συντάχθηκε για τους Αμερικανούς ραδιοερασιτέχνες και αργότερα οι συνάδελφοί τους στον υπόλοιπο κόσμο υιοθέτησαν των κώδικα αυτόν με κατάλληλες Τροποποιήσεις. Ο κώδικας είναι ο παρακάτω:

  1. Ο Ερασιτέχνης είναι ευγενικός Ποτέ δε χρησιμοποιεί τον “αέρα” για να διασκεδάσει σε βάρος των άλλων. Δεν ξεχνά την εγγύηση που έδωσε γι’ αυτόν ο σύλλογός του στο κράτος και στην κοινωνία.
  2. Ο Ερασιτέχνης είναι νομοταγής Οφείλει τη νομιμότητά του στο σύνολο και εμμένει σ’ αυτή για να μην το εκθέσει.
  3. Ο Ερασιτέχνης είναι προοδευτικός Ο σταθμός του είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης, κατασκευασμένος καλά και αποδοτικός.  Οι εκπομπές του είναι “καθαρές” και σύμφωνα με όλους τους κανόνες.
  4. Ο Ερασιτέχνης είναι εγκάρδιος Αργό και υπομονετικό χείρισμα, όποτε ζητείται, φιλικές συμβουλές προς τον αρχάριο, υποστήριξη και συνεργασία για τα ενδιαφέροντα των άλλων. Να τα χαρακτηριστικά σημεία του ραδιοερασιτεχνικού πνεύματος.
  5. Ο Ερασιτέχνης είναι ορθολογιστής Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι το χόμπι του, ποτέ δεν το αφήνει να βλάψει κάποιο από τα καθήκοντά του προς την οικογένειά του, την εργασία του, το σχολείο του ή την κοινωνία.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


 Τι είναι Ραδιοερασιτέχνης


 Ποιοι είναι οι ραδιοερασιτέχνες

Επειδή στη χώρα μας η λέξη “ραδιοερασιτέχνης” χρησιμοποιείται από πολλούς λαθεμένα, από άγνοια ή σκόπιμα, διευκρινίζουμε ότι ο όρος είναι διεθνώς καθιερωμένος (Radio Amateur, Radioamateur, Amateurfunker) και σημαίνει σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή ορολογία “΄Άτομο, που έχει αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την ικανότητά του στον χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια της πολιτείας για κατοχή και λειτουργία αυτών των σταθμών.”
 Οι ραδιοερασιτέχνες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν έχουν άμεση επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, αλλά προέρχονται από ποικίλα επαγγέλματα. Η ίδια ποικιλία ισχύει και για την ηλικία, το φύλο, τη μόρφωση, την οικονομική δυνατότητα, την εθνικότητα, τη φυλή κλπ. Κοινός παρονομαστής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι η αγάπη τους για της τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.
Πέρα όμως από αυτά προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες ΄Έκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί (θεομηνίες, φωτιές κλπ.).
Η δραστηριότητα των Ομάδων ΄Έκτακτης Ανάγκης που δημιουργήθηκαν το 1980, περιλαμβάνει διαβίβαση επειγόντων μηνυμάτων και τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών και σεισμών, παροχή ιατρικής βοήθειας από ασυρμάτου, παροχή βοήθειας σε οδικά ατυχήματα, συμμετοχή στην ανεύρεση και διάσωση ατόμων κλπ.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


    Πως μπορώ να γίνω ραδιοερασιτέχνης


Πως μπορεί κανείς να γίνει ραδιοερασιτέχνης.
Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και προφορικές και διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο. Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει, ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, βασικές  γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας κ.λ.π. Aπό το 2011 έχουν τροποποιηθεί οι κατηγορίες  των Ραδιοερασιτεχνικών αδειών με χαρακτηριστικό πρόθεμα το SΥ εισαγωγικού περιεχομένου και την κατηγορία 1 όπως προϋπήρχε χωρίς «δυστυχώς» τις εξετάσεις των σημάτων Morse τα οποία κατάργησε η συνθήκη CEPT. και είναι η SV.  Οι εξετάσεις προκηρύσσονται από την τοπική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και γίνονται 2 φορές το χρόνο, συνήθως τέλη Φθινοπώρου, και τέλη  ΄Ανοιξης .  Φυσικά μπορεί όποιος επιθυμεί να λάβει και περαιτέρω πληροφορίες μέσω επικοινωνίας του με τον Σύλλογο, για οποιοδήποτε θέμα θελήσει.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Τι ΔΕΝ είναι ραδιοερασιτεχνισμός

Ραδιοερασιτεχνισμός ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση οι πειρατικές ( = οι χωρίς νόμιμη άδεια) εκπομές ραδιοφωνίας ορισμένων ατόμων σε ζώνες συχνοτήτων που έχουν εκχωρηθεί σε νόμιμους ραδιοφωνικούς σταθμούς (Ρ/Σ) για μετάδοση εμπορικών ή πληροφοριακών προγραμμάτων (π.χ. AM: 540 Khz – 1.600 Khz ή FM 88 – 108 Mhz).  Επίσης, ραδιοερασιτεχνισμός ΔΕΝ είναι οι επικοινωνίες μεταξύ ιδιωτών με χρήση πομποδεκτών C.B. (Citizen’s Band) στους 27 MHz ή πομποδεκτών P.M.R. στη ζώνη των UHF. Όλα τα παραπάνω ΔΕΝ είναι σίγουρα ραδιοερασιτεχνισμός και τα πρόσωπα που τα επιτελούν ΔΕΝ είναι ασφαλώς ραδιοερασιτέχνες.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Απαγορεύεται
Απαγορεύεται η κατά την ανταπόκριση χρήση ψευδών διακριτικών κλήσεως και η μετάδοση πάσης φύσεως ( ψευδών η ανεξακρίβωτων ) ειδήσεων. Απαγορεύεται επίσης η μετάδοση εκφράσεων ή μηνυμάτων που αντίκειται στην δημόσια τάξη και προσβάλλουν την ευπρέπεια, το φύλο, τη φυλή, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Απαγορεύεται η λειτουργία ραδιοερασιτεχνικών πομπών εκτός των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων που προβλέπεται για τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες με εξαίρεση τις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών του άρθρου 17 το οποίο αναφέρει τα εξής: 1). Σε περιπτώσεις υπολειτουργίας των δημοσίων τηλεπικοινωνιακών δικτύων λόγω εκτάκτου ανάγκης ( θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές κλπ ) οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί χρησιμοποιούνται για να παράσχουν επικοινωνιακή βοήθεια. Οι ανταποκρίσεις έκτακτης ανάγκης έχουν προτεραιότητα έναντι των λοιπών. 2). Οι σταθμοί ραδιοερασιτέχνη που είναι ενταγμένοι σε κατάλογο ραδιοερασιτεχνικών σταθμών συστήματος ΠΣΕΑ χρησιμοποιούνται για την παροχή ραδιοεπικοινωνιακής συνδρομής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα κλπ, στις ανωτέρω περιπτώσεις. Τους σταθμούς χειρίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.